tisdag 6 april 2010

Är Placeboeffekten ett mirakel?


Ja det handlar om vad som kan hända om man bryter fotleden
och måste hoppa på ett ben
Jo det benet svullnade upp till dubbel storlek
och ingen visste varför
och hur det är att tillbringa 12 timmar på ett akutintag

Idag är jag livrädd för att bryta något igen
vet nu konsekvensen


Ja igår så tillbringade jag dagen på Akuten på Akademiska, från kl 10 till 22! Jag hade en remiss som låg där och fick förtur till en början. Men efter lunch, kom det in en massa akutfall och de går givetvis före. På eftermiddagen var det så fullt att personalen började ringa in extra läkare, för de som skulle ha varit där på medicin, var nu alla på operation. Jag låg hela dagen precis bredvid receptionen och det blev aldrig långsamt.

Fast däremellan blev jag väl omhändertagen och vänligt bemött. Ja på kvällskvisten började jag känna mig som en "nåldyna". Då hade de satt en nål i den "friska" foten och jag hade ju redan en spik i den anda och hade blivit stucken flera gånger i armarna. De skulle nu göra en kontrast röntgen på höger ben, som hade svullnat upp och jag hade haft så mycket besvär av. Det gick ganska smärtfritt. Blev ner rullad till Akuten igen och trodde allt var klart. Men efter bara en stund så blev jag återigen hämtad och skulle nu göra ett ultraljud på benet.

Efter några timmar till så fick jag träffa läkaren igen. Då försökte hon förklara för mig vad det var för fel på mitt ben. En glädjande nyhet var att de inte kunde se några proppar eller spår efter det. Att de gjorde ultraljud berodde på att de trodde jag hade haft någon vätskefylld "sak" som hade gått sönder och som man kunde få samma symptom som som jag hade. Men de kunde inte heller hitta några såna spår. Ja då frågade jag vad slutsatsen blev?

Ja det var alltså inget medicinskt, sa hon och det var till medicin akuten jag hade remissen. Frågade då hur jag kunde ha upplevt att de blodförtunnande sprutorna hade hjälp mig? Ja åtminstone första dagen. Men det visste hon inte, sa hon. Men jag tror att jag vet. Jag var väl så desperat vid det tillfället av alla akutbesök och att ingen hittade något, så jag trodde på det som doktorn också misstänkte.  Placeboeffekten eller? Här Ett intressant inlägg i ämnet placebo.

Ja på den vägen är det och det sista hon frågade var om jag hade röntgat knäet någon gång? Givetvis hade jag inte det. Ja mitt knä är fortfarande svullet och gör väldigt ont när jag belastar och även annars. Så nu blir det till att kontakta min husläkare, för vidare utredning. Så summan av kardemumman är, att som jag trodde från början, att det är min kropp som håller på att rämna. Det som gäller nu är, stödstrumpa på och även knästrumpa. Ja varför inte klä in hela kroppen i en stödstrumpa, tänkte jag.

Men nu ska vi vara positiva och jag är så tacksam för allt jobb de lagt ner på mig. Ja snart blir det här novellen till en hel roman. Men nu vill jag tänka på annat ett tag och får försöka att ta det lite lugnt, fast jag ligger liksom inte åt de hållet.

Angående mitt projekt med Gi-metoden som jag skulle påbörja den första april. Ja det visade sig att det var nog ett aprilskämt i alla fall, fast jag sa att det inte var det. Men det blev det.Försöker i alla fall hålla igen
och tänka på vad jag sätter i mig.

Ja det var allt från mitt lilla universum
för stunden


11 kommentarer:

Tina sa...

Hej vännen.
Men vännen då!!! Fy va jobbigt du haft det!! Alla de timmarna & nålar!! Hoppas nu att din husläkare kan finna bot på eländet!!!
Fniss du är så söt... detta med alla dieter & metoder.. jag brukar oxå drabbas av "aprilskämt" när jag ska börja nån diet el liknande.. fast det kanske är i November..hihihi...
Krya nu på dig vännen.
Varm kram Tina

Sfinxen46 sa...

Tina;
Tack! Jag har i varjefall humöret kvar och det är tack vare Dig och alla andra bloggvänner som nu förgyller upp min dag. Detta är det roligaste jag gjort i mitt liv! ;)Stor Kram till Dig!

manotanten sa...

hoppas också att ni kommer underfund med vad det kan vara då som gör att benet svullnar upp o krånglar så...
ta det lugnt är inte lätt som sagt men du får försöka det bästa du kan ändå

anette sa...

Hej och godmorgon!
Usch usch, så jobbig dag du fick på sjukhuset..
Lider med dig, hoppas att dom hittar vad som felar och att du blir bra snart.
Inte lätt att även lägga om kosten mitt i detta elände, ta du en sak i taget. Det viktigaste är att du mår så bra som det är möjligt just nu. Stödstrumpa är rackarns skönt för värkande och svullnade ben.
Ha nu en fin onsdag, njut dagen..
kram

Sfinxen46 sa...

manotanten;
Tack! Ja är det inget av de dom misstänkte,så är det väl käet som inte orkar med längre. Men jag har bett om tid hos min läkare Nu är det hans tur att gissa ett tag;)
Keam


Anette;
God Morgon, du med;) Ja det där med kosten, var ju dömt att misslyckas med påsk o allt."Tänkte inte på det" ;) Ja stödstrumpa var faktiskt bättre än jag hade trott, Hade dom på igår hela dagen o det kändes riktigt bra. Ska på personalmöte vid lunch o sen jobba kväll. Men det är ingentimg, känns det nu som, mot att jobba helg 13 timmar. Så det känns lugnt, Ha en bra dag du med Kram

Gunilla sa...

Tittar inom och hoppas du är ok!
Kram Gunilla

Sfinxen46 sa...

Gunilla;
Tack för din omtanke! Jag är bara så trött i hela kroppen jsut nu så jag skulle nöja mig med att bara ligga och andas. Var på vatten gympa för första gången sen jag fick så här ont och den sög musten ur mig. Men humöret har jag fortfarande kvar. Tack vare Alla Blogg vänner;)
Stor Kram

Gunilla sa...

Vad kul att du vill vara med i min tävling. Du behöver inte länka med bilden. Det går bra att lägga länken var som i ditt inlägg.
Kram Gunilla

Ulvhilda sa...

Ja, att vara sjuk och ha ont och att kroppen inte fungerar optimalt är inget jag önskar någon och jag hoppas och önskar att du ska bli bättre, men du... stödstrumpa för hela kroppen? Lite byglar här och push-up-kuddar där, så skulle det ju faktiskt kunna bli riktigt bra. Jag tar två! :)

Mags Romantiska Smycken sa...

Oj vilken dag, den vill man inte vara med om, med glädjande att du inte hade proppar!
Hoppas allt annat löser sej.

Att gå ner i vikt är svårt, men om man kan undvika, frukt, morötter, pasta, ris och potatis, ät mer av andra grönsaker, fisk, kyckling och annat kött, och dra ner lite på mängden. Man ska ta "in" mindre än man gör av med. Svårt, det finns så mycket gott.

Ha det så bra du bara kan.
Kramar
/Maggan

Sfinxen46 sa...

ulvhilda;)
Ha! Ha! Ha! Och tack för tipset! Det måste jag bara prova *LER*


Maggan;
Jag har faktiskt börjat äta mindre och det har jag gjort en längre tid o blir mätt ändå! Försöker att undvika det du säger, men ibland är det svårt, men jag ska göra mitt bästa För nu är jag riktigt motiverad, för såhär vill jag inte ha det. För mina ben kan tydligen inte bära min kropp. Annars är jag inte så tjock som man skulle kunna tro. Alla säger att det inte syns jag gått upp 10 kg!!! Det fördelade sig jämt, "runt magen" ;)
Men nu har jag börjat jobba och jag går väldigt mycket i mitt jobb, sitter nästan aldrig ner, för det är alltid något att gör. Men det tar längre tid att gå ner, mycket längre. Tack Maggan jag ska försöka det;) Kram