onsdag 3 mars 2010

Min första arbetsdag och mötet med Fraktalerna

Ja då vard det äntligen dags för min första arbetsdag som jag väntat på i två månade efter den ödesdigra morgonen den 15 dec 2009  vid nio tiden, då jag glad ihågen hade köpte2 saffrans bullar

som jag och min man skulle inta till morgonfikat. Hade jobbat natt och den första snön hade kommit under natten.. Hade bara två pass till den veckan och skulle vara ledig till helgen och  planerade att julpyssla, göra jul mat, baka och allt vad därtill hör. Ja resten har jag skrivit om i ett inlägg längre ner.


Vädret var givetvis det allra sämsta denna måndag eftermiddag den 1 mars 2010. Vinden ven och det snöade och var kallt. Men min lilla bil startade på sekunde efter att jag fått hjälp av min man att gräva fram den. Kände mig lite orolig på grund av vädret. Trodde jag skulle slippa vintern den här gången men den väntade tydligen tålmodigt på mig, i två månader, så att även jag skulle få uppleva kyla, snö och snålblåst.

Ja snön yrde så allt såg ut som dimma. Än värre var när man fick möte med stora bilar som dundrade förbi, då hade man ingen aning om var vägen gick överhuvudtaget. Körde så sakta,  att det som annars brukar ta 20 minuter tog 45! Men jag kom fram hel och hållen.

Jag har jobbat med den här brukaren i ca sex år och hon har fyllt 20 för ca 1 år sedan och till sommaren fick hon en egen lägenhet. Mamman har inrett den väldigt mysig och ombonad, så att det verkligen känns som ett trivsamt hem och det är det ju, plus att det är min arbetsplats, som att komma hem kändes det som.

Vid nio slutade min arbetstid och jag blev avbytt. Byltade på mig alla lager av kläder som man behövde för att inte frysa. När jag skulle köra ut från parkeringen så var där en stor vall. De hade plogat, men jag fastnade givetvis där. Lyckades efter ett tag att komma loss. Som sagt nu va det det plogat men vinden var lika stark om inte värre, för nu hade det blåst ut stora snövallar på vägen som man fick väja för. Så fort jag skruvade ner värmen en aning så frös snöflingorna omedelbart fast på vindrutan.

Klarade även hemvägen galant. Men väldigt trött och ont överallt av anspäningen att köra så uppmärksamt som möjligt. Höll krampaktigt i ratten och vågade inte vika en millimeter från vägen med blicken. Glad att jag klarade första dagen med så motigt väder. Då kändes det som att resten skulle gå lika bra.

När jag kom hem så kom jag ihåg ett teve program jag sett som handlade om Fraktaler.
 Ja en snöflinga är uppbyggd av fraktaler. När man gick i skolan var det inte alls lika roligt på matten att räkna med Fraktaler. Men nu  var det  intressant, när man såg alla bilder och det fantastiska att allt i naturen är uppbyggd på detta vis.

Sen hittade jag en sida på nätet och tänkte på allt roligt jag missat under julen, som den här fantastikska Fraktalen

Tänk att något så vackert som snöflingor, kan åstakomma en sån förödelse. Mandelbrot hette han som upptäckte snöflingans uppbyggnad. 

Tycker det är väldigt faschinerande  mönster, som används flitigt i design fast vi kanske inte alltid tänker på det. Minns en sådan färg glad tröja jag hade i min ungdom för ca 30 år sedan. Under flowe power perioden så florerade ju fantastiska mönster som var typiskt fraktal influerade