tisdag 26 mars 2013

Påskveckan har börjat

 
Fick för mig att uppdatera mig lite om Påsken
Man glömmer så fort vad det är vi firar.
Att det inte bara är påskägg och godis som gäller
 
Fettisdagen och Semleätandet är nu väl över
även om det fortfarande
finns att köpa så har väl dom flesta
ätit sig mätta på dom.
 
 
Askonsdagen

Askonsdagen är den dag som inleder den egentliga fastetiden. Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Efter absolution fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen.

 
 
Skärtorsdagen

Skärtorsdagen är en kristen högtidsdag som infaller torsdagen före påsk, dagen efter dymmelonsdagen, före långfredagen, i stilla veckan (2013 innebär detta den 28 mars).

 
 
Långfredagen

Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och dödGolgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.


Påskafton

Påskafton är i kristen tradition en "tom" dag, lördagen efter långfredagen. Detta beror på att Jesus ligger i graven och lärjungarna har låst in sig i rädsla för dem som låg bakom avrättningen. Svenska kyrkan håller inga gudstjänster förrän tidigast sen kväll/påsknatten för att fira Jesus uppståndelse på påskdagen.[1] Påsken börjar vid midnatt.[2]

 Påskdagen

Påsken är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn "פֶּסַח" (pesach), vilket betyder "passera" eller "gå förbi" och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden.Annandag påsk är inom
kristendom dagen efter påskdagen. Har som ämne "Möte med den uppståndne". Tidigare innehöll hela veckan efter påsk icke-religiösa festligheter, vilket under 1800-talet minskades ner till en dag.Enligt Bibeln såg lärjungarna och kvinnorna Jesus redan på påskdagen; alla fyra evangelierna är överens om detta. Det kan dock vara så att man ägnar påskdagen åt att fira Jesu uppståndelse, och dagen efter (alltså annandag påsk) åt att minnas hans möten med människor.

Moderna asatroende brukar förlägga vårblotet till denna dag.[1]

 

All text är tagen från Wikipedia
 

 
 
En riktigt hjärtlig önskan om
En Glad och trevlig påskhelg till Alla
från mitt lilla universum