onsdag 3 mars 2010

Min första arbetsdag och mötet med Fraktalerna

Ja då vard det äntligen dags för min första arbetsdag som jag väntat på i två månade efter den ödesdigra morgonen den 15 dec 2009  vid nio tiden, då jag glad ihågen hade köpte2 saffrans bullar

som jag och min man skulle inta till morgonfikat. Hade jobbat natt och den första snön hade kommit under natten.. Hade bara två pass till den veckan och skulle vara ledig till helgen och  planerade att julpyssla, göra jul mat, baka och allt vad därtill hör. Ja resten har jag skrivit om i ett inlägg längre ner.


Vädret var givetvis det allra sämsta denna måndag eftermiddag den 1 mars 2010. Vinden ven och det snöade och var kallt. Men min lilla bil startade på sekunde efter att jag fått hjälp av min man att gräva fram den. Kände mig lite orolig på grund av vädret. Trodde jag skulle slippa vintern den här gången men den väntade tydligen tålmodigt på mig, i två månader, så att även jag skulle få uppleva kyla, snö och snålblåst.

Ja snön yrde så allt såg ut som dimma. Än värre var när man fick möte med stora bilar som dundrade förbi, då hade man ingen aning om var vägen gick överhuvudtaget. Körde så sakta,  att det som annars brukar ta 20 minuter tog 45! Men jag kom fram hel och hållen.

Jag har jobbat med den här brukaren i ca sex år och hon har fyllt 20 för ca 1 år sedan och till sommaren fick hon en egen lägenhet. Mamman har inrett den väldigt mysig och ombonad, så att det verkligen känns som ett trivsamt hem och det är det ju, plus att det är min arbetsplats, som att komma hem kändes det som.

Vid nio slutade min arbetstid och jag blev avbytt. Byltade på mig alla lager av kläder som man behövde för att inte frysa. När jag skulle köra ut från parkeringen så var där en stor vall. De hade plogat, men jag fastnade givetvis där. Lyckades efter ett tag att komma loss. Som sagt nu va det det plogat men vinden var lika stark om inte värre, för nu hade det blåst ut stora snövallar på vägen som man fick väja för. Så fort jag skruvade ner värmen en aning så frös snöflingorna omedelbart fast på vindrutan.

Klarade även hemvägen galant. Men väldigt trött och ont överallt av anspäningen att köra så uppmärksamt som möjligt. Höll krampaktigt i ratten och vågade inte vika en millimeter från vägen med blicken. Glad att jag klarade första dagen med så motigt väder. Då kändes det som att resten skulle gå lika bra.

När jag kom hem så kom jag ihåg ett teve program jag sett som handlade om Fraktaler.
 Ja en snöflinga är uppbyggd av fraktaler. När man gick i skolan var det inte alls lika roligt på matten att räkna med Fraktaler. Men nu  var det  intressant, när man såg alla bilder och det fantastiska att allt i naturen är uppbyggd på detta vis.

Sen hittade jag en sida på nätet och tänkte på allt roligt jag missat under julen, som den här fantastikska Fraktalen

Tänk att något så vackert som snöflingor, kan åstakomma en sån förödelse. Mandelbrot hette han som upptäckte snöflingans uppbyggnad. 

Tycker det är väldigt faschinerande  mönster, som används flitigt i design fast vi kanske inte alltid tänker på det. Minns en sådan färg glad tröja jag hade i min ungdom för ca 30 år sedan. Under flowe power perioden så florerade ju fantastiska mönster som var typiskt fraktal influerade
7 kommentarer:

Tina sa...

Hej vännen!!
Å, Grattis ( el vad jag ska säga ..fniss..) till att du är tillbax i arbetet!! jag har missat varför du VA sjukskriven.. ska se om jag kan finna det inlägget & läsa.
Usch!! Ja, jag tycker oxå det är hemskt att köra i snö, vinet & i mörker. Sitter oxå & spänner mig som en galning & när jag väl är hemma så släpper spänningarna & då går luften ur mig & jag blir trött, ont & hoppas jag ska slippa det nästa dag!!!
Hoppas det funkar bra på jobbet! vad jobbar du med/som?
Kram Tina

Agneta sa...

Hej vännen, skönt att det gick bra med körningen och jobbet.
Jag åkte ju till Norrtälje från Tierp samma dag och satt på helspänn hela tiden. Särskilt gasfoten (?) som jag måste hålla koll på hela tiden så jag inte ökade hastigheten utan att tänka mej för. 3 gånger tänkte jag på annat en sekund och slirade genast över i andra körfältet i snömodden, som tur var var det nästan tomt på vägarna.
Det jag skulle komma fram till var att jag är alldeles öm i knäna nu efteråt efter att ha suttit så på spänn så länge.Har lite svårt att gå.
Gammeln :-/

Länken till fraktalerna går till en blogg, hittade inget om fraktaler där.
Kram!

Sfinxen46 sa...

Tina; Tack och ..fniss... som du bruka säga *LER*. Jag är personlig assistent. Ja vad jag var sjukskriven för hittar du som 2a inlägg tror jag benbrott och... Ska försöka att presentera mig lite mer om var jag kommer ifrån och så. Har jättemycket i huvudet plötsligt, om saker att skriva Det är som om min hjärna legat i dvala och nu bara poppar det upp ord ämnen och rubriker. Om det blir bra är en annan sak. Huvudsaken att jag får skriva av mig Gör så gott jag kan Man måste ju börja någonstans. Det har gått bra. Kram

Sfinxen46 sa...

Agneta; Ja jag tänkte på dig må du tro. När jag körde till jobbet på månd efterm. Det var ju lika stormigt på söndan. Ja jag tänkte på dig på söndan med, så det så *LER* Gammeln ja. Vet en som ofta sa det att vi har drabbats av "gammeln" Känner det tydligt Varje gång det händer något så känns det som man har åldrats flera år Usch! Nej nu ska vi vara positiva. Titta på Tinas blogg. Hon är den mest positiva själ jag vet*LER* Man kan bara LE när man är där.

Kramar

manotanten sa...

ja fraktaler är oerhört vackra o kaosteori självorganisering o annat sånt fascinerande osv är hur skönt som helst men gör en totalt snurrig i bollen för det mesta... ibland är det verkligen spännande att utmanas av sånt och flaxa iväg på glödande vingar o häääänföras av det fantastiska...ibland vill man mest stå med tung jord till vaderna o låta hjärnan stå på stand by bara...
gillar både och

Sfinxen46 sa...

manotanten; Bra uttryck stand by. Kände direkt att det är det min hjärna står på nu Kan inte längre tänka! Försöker få in i min lilla hjärna att jag ska jobba nu. Känns helt overkligt.

www.YourGuardingAngel.blogspot.com sa...

Du kanske inte kommer att läsa denna kommentar, men kika på min blogg för en riktig saffransfraktal
/YGA